چرا شیشلیک، شیشلیک شد و چرا شیشلیک شاندیز مشهورشد!!!

چرا شیشلیک، شیشلیک شد و چرا شیشلیک شاندیز مشهورشد!!!

مقدمه :

قبل از ابداع شیوه های پخت و پز و استفاده از انواع سبزیجات  و انواع دانه های خوراکی خوراک قالب بیشتر مردم گوشت قرمز بوده که طبخ آنان نیز به روشهای مختلف انجام می شد. قسمت های گوشتی و نرم تر ران و سردست لاشه گوسفند مخصوص قرمه بود و از راسته گوسفند نیز برای طبخ شیشلیک یا غذاهای ذغالی و منقلی استفاده می شد، از گوشت فیله گوسفند برای غذاهای خورشتی و سردنده انتخاب مناسبی برای دیزی بود . از خوراکهای  گوشتی که مورد استقبال مردم مرفه قرار می گرفت ماهیچه و راسته گوسفند بود.

 

شیشلیک-شاندیز
شیشلیک-شاندیز

اما چرا شیشلیک به عنوان یک خوراک معروف شد ؟

این خوراک برای مشهور و محبوب شدن بیشتر از سه عامل نیاز نداشت

  • در دسترس عموم قرار نداشت و غذایی نبود که هر قشری بتواند آن را استفاده کند و فقط مخصوص قشر مرفه بود و در آرزوی قشر ضعیف برای استفاده حتی یکبار در طول عمرشان.
  • طعم خوشمزه آن باعث شد که در بین قشر مرفه محبوب و معقول واقع شود.
  • مخصوص یک منطقه بود و آشپزها راز طبخ آنرا بازگو نمی کردن.

 

 

بهترین-رستوران-مشهد
بهترین-رستوران-مشهد

نگاهی می کنیم به کلمه شیشلیک و خواستگاه آن ،

درلغت نامه دهخدا عنوان شده ، کلمه شیشلیک از زبان ترکی به معنی کباب سیخی است و غذایی که از راسته گوسفند طبخ شده است. پیشینه تاریخی طبخ این نوع خوراک های سیخی آن به دوره حکومت غزنویان ها بر می گردد و پس از آن در دوره قاجارها می بینیم که کلمه ششلیک جایگزین گوشت بره و از آن به بعد به کباب بره شیشلیک گفته شد.

 

بهترین-رستوران-مشهد
بهترین-رستوران-مشهد

چرا شیشلیک در شاندیز مشهور و مورد استقبال عامه قرارگرفت ؟

این راز چرایی شهرت شیشلیک شاندیز را می توان به عوامل زیر مرتبط دانست :

 

  • در شاندیر که منطقه ییلاقی و خوش آب وهوایی است به لحاظ برخورداری از شرایط اقلیمی مناسب تولید گوشت تازه شیشلیک را از گوشت بره های جوان که وزن آن زیر 30 کیلو بود جدا و طبخ می نمودند . که طبعا گوشت نازک تر و لذیذتر و با کیفیت تری است .
  • صاحبان رستوران ، گوشت شیشلیک خود را فقط از گله دارانی تهیه می نمودند که گله های آنان در مراتع ییلاقی شاندیز به چرا میرفتند آنها می دانستند مراتع ییلاقی شاندیز به دلیل برخوردری از پوشش علفی خاص تازه گوشت را نرم و خوش مزه را تولید می نماید که از دیگر مراتع متمایز است.
  • استفاده از چند نوع تکنیک قبل از مزه دارکردن مانند: گرفتن چربی های مازاد، ورزدادن، کوبیدن و …
  • نوع فرآوری و استفاده از ادویه های محلی و تازه، که گوشت قبل از پخت با این ادویه ها طمع دارمی شدو پس از پخت بسیار لذیذ تر و منحصر به فردتر است.
  • روش منحصر به فرد استراحت دهی گوشت درادویه و …. که هم مدت زمان و هم مقدار ادویه و …. .
  • استفاده از چوب و ذغال محلی که نوع رزین و سمع چوب ذغال ویژه همان منطقه و ییلاق شاندیز است .
  • استفاده از فضای مناسب ییلاقی رستورانها که موجب تغییر ذائفه افراد و نوع رفتار غذاخوری می شود و بیش ترمیل به نوعی غذا دارند که شبه سنتی باشد.
  • استفاده از دورچین های تازه و محلی .
  • استفاده از لبنیات (دوغ و ماست ) محلی با طعم دهنده های محلی مانند پونه و آویشن ، استفاده از نان محلی ، انواع سیر ترشی و از همه مهمتر استفاده از کره محلی برای طعم دارکردن برنج از موارد دیگر موارد مهم ویژگیهای شیشلیک شاندیز است .
  • و…

 

 

دلایل عنوان شده بالا و د رکنار آن سنت میهمان نوازی و ادب مدیریت و پرسنل رستورانهای شاندیز موجب

شده که شیلیک شاندیز نه تنها در ایران بلکه در کشورهای همسایه و حتی کشورهای اروپایی هم مشهور گردد و این غذای سنتی و خوش مزه  و ناب به یکی از جاذبه های توریستی استان خراسان ، شهر مشهد و منطقه ییلاقی شاندیز تبدیل گردید.

 

برترین رستورانهای شیلیک مشهد

 

با رونق تقاضا برای استفاده از این خوراک لذیذ اکنون ، رستورانهای زیادی در مشهد ، ییلاقات شاندیز و طرقبه  شیشلیک را طبخ می کنند.ولی از این میان تنها چند رستوران وجود دارد که شیشلیک شاندیز واقعی را طبخ می نمایند. که در ادامه بهترین رستوران در مشهد و شاندیز را برای علاقمندان معرفی خواهیم کرد .

 

 

  • رستوران پاویون صفدری به مدیریت حاج آقای صفدری ( پدر شیشلیک ایران ) در مشهد بلوار جانباز پنت هاوس برج مروارید گوهر شاد در کنار فضای لوکس و لاکچری طعم شیشلیک اصیل شاندیز را به علاقمندان ارایه می نماید .
  • رستوران ارم به مدیریت حاج آقای ایزی واقع در شهر شاندیز که هنوز شیشلیک شاندیز را به صورت سنتی طبخ می نماید و برای علاقمندان هنوز یاد آور دوران خوش ییلاق شاندیز است. 
  • رستوران معین درباری از رستورانهای قدیمی و به نام مشهد که محل اصلی آن در شهر مشهد در خیابان نوفلو شاتو و حاشیه بلوار کلانتری می باشد روش سرو غذا در ظروف مسی و گرم یکی از ویژگیهای این رستوران خوب است.
  • رستوران شاندیز برتر با مدیرت فرزند بزرگ آقای ایزدی (رستوران ارم) که یک مدیرجوان و صاحب تجربه است را به عهده دارد

در مقاله های  بعدی روش طبخ مناسب شیشلیک شاندیز را شرح خوهیم داد

نویسنده :سید محمد موسوی (مدیریت چاچی)

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *